Verhuis

Ga je alleen wonen? 10 handige tips voor een vlotte verhuis

09 dec. 2020

Ga je binnenkort voor het eerst alleen wonen? Heb je de sleutels van je eigen woonst eindelijk overhandigd gekregen? Proficiat! De ouderlijke woning verlaten is een grote stap. En verhuizen is ook een pak gedoe. Dus geen uitstelgedrag tot een week voor je verhuis! Begin tijdig zodat je niets over het hoofd ziet. Wij sommen 10 handige tips op met een tijdslijn zodat je verhuis vlotjes verloopt.

De ouderlijke woning verlaten is een grote stap

Drie maanden voor je verhuis

Je hebt nog tijd zat! No worries. Nu is het een ideaal moment om na te denken over hoe je je nieuwe woonst gaat inrichten. En als je slim plant, kan je genieten van tal van voordelen.

Denk na over het interieur Maak van je eigen stek ook je favoriete plek om te vertoeven. Denk goed na over welke spullen je wilt meenemen en welke je nieuw gaat kopen. Durf keuzes te maken en een deel weg te schenken als ze niet passen bij de inrichting dat je in gedachten hebt. Handige tip: maak moodboards aan op Pinterest om naar hartenlust droom interieurs te pinnen.

Grote interieurstukken? Bestel deze tijdig Een nieuwe sofa, eettafel, stoelen… Grote meubelstukken kunnen een levertijd hebben van 6 tot 8 weken. Bestel deze dus tijdig voor the big move zodat je niet zonder de belangrijkste meubels komt te zitten.

Plan nu al verlof in Bij een verhuis komt veel kijken en er moet veel geregeld worden. Neem een kijkje in je agenda wanneer je enkele dagen vakantie kan aanvragen om je verhuis te regelen en uit te voeren. Extraatje: als je met een verhuisfirma samenwerkt, neem dan een weekdag. Dit kost meestal een flinke duit minder.

 

Twee maanden voor je verhuis

Denk goed na over je energieleverancier Zorg dat je op tijd je water en energie geregeld hebt als je zorgeloos wilt kunnen douchen en koken. Het aanbod kan overweldigend zijn, dus vergelijk verschillende leveranciers online. Waar hecht jij het meeste belang aan: tarief of duurzaamheid? Doe grondig onderzoek naar de juiste energieleverancier en alle producten en diensten.

Energiezuinige uitzet Eerlijk, met al die nieuwe meubels en de aankoop van een eigen woonst, is je budget niet oneindig. Maak dus slimme keuzes op vlak van huishoudtoestellen en kies voor energiezuinige exemplaren. Van wasmachine en koffieapparaat tot ledlampen. Deze gaan je op lange termijn besparingen opleveren en je helpt er de natuur mee. Een win-win situatie!

Internet en televisie vanaf dag één Een internet- en tv-abonnement kan je best minstens een maand voor je verhuis kiezen. Waarom? Dan kan je tijdig een afspraak vastleggen, een plekje zoeken voor je modem en kan je (meestal) genieten van een fikse korting bij de leverancier.

Vergeet je verzekeringen niet Of je nu koopt of huurt, jezelf beschermen tegen schade is altijd belangrijk. Daaronder valt brand- en familiale verzekering. Bekijk ook even je ziekte- en hospitalisatieverzekering. Als je nog ten laste bent van je ouders, zal deze nog op hun naam staan. Vanzelfsprekend kan dit niet meer eenmaal je je domicilie veranderd. Heb je een verzekering via het werk? Laat je baas dan zeker je adreswijziging doorgeven.

 

Een maand voor je verhuis

Huur een verhuiswagen Om heen en weer gedoe te vermijden met de auto of een hele stoet mee te vragen, is het handig om een verhuiswagen te huren. Zo kan je het grootste deel van je inboedel tot je nieuwe plek krijgen. De kleine spulletjes of dozen kan je achteraf nog steeds in je auto vervoeren. Ga vroeg op zoek naar stevige kartonnen dozen of kratten om je spullen voor je verhuis in kwijt te kunnen. Tip: bananendozen zijn ideaal hiervoor. En meestal gratis te vinden op zoekertjeswebsites of in supermarkten.

Reserveer een parkeerplek Vraag bij de stad of gemeente een parkeerplaats aan dicht bij je nieuwe stek (liefst voor de deur). Zo kan je makkelijk je spullen naar binnen brengen zonder ellenlange afstanden te hoeven wandelen. En moet je niet minutenlang op zoek gaan naar een parkeerplek in de buurt. Deze stap is zeker aangeraden als je een verhuiswagen hebt gehuurd.

 

Twee weken voor je verhuis

Inpakken maar! Het begint in te korten. Je kan best al starten met het vullen van de verhuisdozen. Zie je dat het veel wordt? Stel je familie en vrienden de vraag of zij willen helpen op de dag van je verhuis. Vele handen maken lichter werk. Ben je niet zeker of dit mag in volle coronacrisis? Neem dan zeker hier een kijkje.

 

De dag van je verhuis

Geef je adreswijziging door Logischerwijs moet je je nieuwe adres (en persoonlijke gegevens) melden bij de gemeente of stad. Doe dit binnen de 7 werkdagen na je verhuis. Dan komt de wijkagent even langs om je intrek te bevestigen. Eveneens wordt je identiteitskaart aangepast. Denk eraan om je adreswijziging door te geven aan een reeks andere instanties, zoals bij je werkgever en de post.

 

Energieovernamedocument invullen Indien nodig, vul het energieovernamedocument in, in twee exemplaren op je oude adres, en in twee exemplaren op je nieuwe adres. Laat ook de nieuwe eigenaar/huurder op je oude adres en de oude eigenaar/huurder op je nieuwe adres de juiste formulieren ondertekenen.

 

Voilà, als je heel de lijst hebt afgecheckt, heb je wel een pauze verdiend. Breng een bezoekje aan je nieuwe buurt  of houd een gezellig eerste avond met een hapje, drankje en Netflix. Geniet vooral van je eigen stekje!

 

Een extraatje: dé checklist om het verhuizen vlotter te laten verlopen Na een tijd kan het geregel even te veel worden. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom maken we het je makkelijker met een onlineverhuishulp op slimverhuizen.be. Dankzij deze superhandige checklist vol verhuistips verloopt alles gegarandeerd zonder stress. Hang het op de koelkast of boven je bed. Zo vergeet je de belangrijkste punten niet voor de grote dag!

 

Verhuis

Ook interessant voor jou