Verhuis

Hoeveel kost verhuizen?

26 mrt. 2021

Voor je de dozen begint in te laden, wil je graag weten hoeveel een verhuis je gaat kosten, toch? Lees dan even verder want we geven je hier alvast een idee van de nodige uitgaven afhankelijk van je aanpak. Je maakt het zo budgetvriendelijk als je zelf wil!

Voor je de dozen begint in te laden, wil je graag weten hoeveel een verhuis je gaat kosten, toch?

Verhuizen met professionals: 500 à 2.000 euro

Verkies je een efficiënte en snelle werkwijze? Dan schakel je een verhuisfirma in. In dat geval betaal je in feite voor vier kosten: de verhuiswagen, de verhuizers, de voorrijkosten en de af te leggen afstand. Vraag ruim vóór de verhuisdatum dus meerdere offertes en maak een slimme keuze.

De prijs op je factuur beperken doe je door een verhuisfirma te kiezen die niet te ver van je nieuwe woonst gelegen is én door alles netjes klaar te zetten voor hen. Time is money, dat spreekt voor zich. Houd ook rekening met het tijdstip waarop je verhuist. In het weekend of tijdens de feestdagen betaal je meer dan op een weekdag.

 

Verhuizen met lift: 75 à 300 euro

De meeste huisraad past wel in herbruikbare en kartonnen dozen. Vraag ze bij de supermarkt, vrienden en familie. Dat is alvast één kost uitgespaard.

Heb je echter bijzondere stuks zoals een piano, een aquarium of een biljarttafel in je bezit? En moeten die bovendien op een verdiep of in een moeilijk bereikbare plek in je nieuwe woning terechtkomen? Dan is gespecialiseerde hulp cruciaal. Een verhuislift kost je tijdens de week minstens 75 euro per halve dag. In het weekend betaal je meer. Als je daarnaast ook een vakman nodig hebt, komt daar ongeveer 65 euro per uur bij.

 

Verhuizen met verhuiswagen: 400 à 500 euro

Om te verhuizen heb je vanzelfsprekend nood aan voldoende én ruim vervoer. Een verhuiswagen komt dan van pas. Reken voor een kleine bestel- of verhuiswagen tot ongeveer 20 m³ op 50 à 60 euro per uur. Een grote verhuiswagen van een 50-tal m³ kost je 75 à 80 euro per uur. Vraag zeker na of je een speciaal rijbewijs nodig hebt om met de wagen te rijden. Stuur je niet zelf? Dan moet je nog extra bijbetalen voor de chauffeur.

De afstand van je oude naar je nieuwe woning speelt ook een rol. Je betaalt bovenop de vaste prijs gewoonlijk ook voor de brandstof. Conclusie: hoe sneller je verhuist en hoe minder afstand je aflegt, hoe goedkoper.

Tip: weet je wanneer je best contact opneemt met een van bovenstaande bedrijven? Vul onze korte vragenlijst in om je persoonlijke verhuischecklist te krijgen. Wij zullen je er tijdig aan herinneren contact op te nemen met een verhuisdienst!

 

Verhuizen op je eentje: bijna gratis

Als je de kosten echt wil drukken en je geen al te lastige objecten moet verplaatsen, stroop je natuurlijk zelf je mouwen op. Met hulp van vrienden of familie is de klus zo geklaard. De enige uitgave die je – uit sympathie en dankbaarheid – best doet is een hapje en drankje kopen voor de helpende handen.

Let wel, tijdens de coronacrisis is het niet evident om hulp van familie of vrienden in te schakelen. Lees er alles over in deze blog.

 

Eventuele extra kosten 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem je persoonlijke verhuischecklist tijdig bij de hand zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Deze zaken staan dan ook op je to-dolijst:

- Post laten doorsturen: ca. 25 tot 200 euro

Voordat je adreswijziging in orde is bij al je leveranciers zijn er wel enkele maanden verstreken. Om zeker te zijn dat je alle belangrijke post in tussentijd blijft ontvangen, kan je bij bpost vragen om je post door te sturen. Dit kan gedurende 3 tot 24 maanden.

- Zonnepanelen verhuizen: enkele duizenden euro’s

Je pv-installatie meenemen? Dat kan. Maar daar denk je wel best grondig over na. Het is sowieso een dure karwei. Of die kost wel de moeite waard is, hangt af van de leeftijd van je zonnepanelen, de positie van je oude en nieuwe dak, enzovoort.

- Nieuwe aansluitingen: 30 tot 90 euro

Je nieuwe aansluitingen van tv, internet, water, … zijn vaak betalend. De prijs hangt af van je huidige abonnement, de leverancier en de aanwezige aansluitingen op je nieuwe woonplek.

- Overzetten van je energiecontract: gratis

Luminus-diensten meenemen naar je nieuwe stek? Dat kost je niets!

 

Meer manieren om zo veel mogelijk te besparen op je verhuiskosten? Check onze 7 tips voor een goedkope verhuis.

Verhuis

Ook interessant voor jou