Coronavirus

Verhuizen in volle coronacrisis? Hier houd je best rekening mee!

04 mrt. 2021

Wie een verhuis plant, kijkt alvast uit naar dat nieuwe hoofdstuk. Alles leuk inrichten, gezellig cocoonen op je nieuwe woonplek, een housewarming organiseren … Maar tijdens de coronacrisis lijkt dat allemaal niet zo eenvoudig. Krijg je alles wel geregeld? Mag je hulp vragen aan vrienden? We geven je hier alvast een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Verhuizen in volle coronacrisis? Hou hier rekening mee!

 

Mag ik eigenlijk wel verhuizen tijdens de coronacrisis? 

Alvast enigszins goed nieuws: verhuizingen binnen België zijn momenteel toegestaan. Wil je naar het buitenland verhuizen? Dan hou je maar beter rekening met de actuele reisadviezen het land van bestemming.

 

Trommel ik vrienden en familie op om me te helpen?

Natuurlijk wil je niet in je eentje verhuizen. En dat hoeft gelukkig ook niet. Al moet je wel rekening houden met de huidige coronamaatregelen:

  • - Mensen uit je eigen gezin of ‘bubbel’ (waarmee je dus onder één dak woont) mogen je helpen.
  • - Verder mag je ook hulp inschakelen van jouw knuffelcontact. Bij het publiceren van dit artikel gaat het om welgeteld 1 persoon.

Sowieso is het aangeraden om altijd voldoende afstand te houden. En de maatregelen rond mondmaskers en handhygiëne na te leven. Toegegeven: het is een gepuzzel. Als je bijvoorbeeld een wasmachine met twee personen draagt, is het niet echt doenbaar om voldoende afstand te bewaren …

TIP: Maak zeker ook gebruik van deze gratis verhuischecklist. Hiermee maak je een persoonlijke en slimme verhuisplanning!

 

Kan ik een verhuisfirma inschakelen?

Dat is vandaag misschien nog de makkelijkste oplossing. Jij én de verhuizers moeten in dat geval vanzelfsprekend alle maatregelen omtrent mondmaskers, afstand en hygiëne naleven. Je mag hen om die reden trouwens niét helpen. Let wel, sommige verhuisbedrijven hebben de deuren tijdelijk gesloten en/of vragen momenteel een risicopremie.

 

Is een housewarmingparty toegestaan?

Dat wordt moeilijk. Je mag op dit moment amper met 4 personen (ouder dan 12 jaar) in openlucht afspreken en je moet 1,5 meter afstand houden. Een tuinfeestje met maximaal 4 personen kan, op voorwaarde dat je gasten niet door je huis moeten passeren. In een rijhuis is dat vaak onmogelijk. Voor de laatste updates wat betreft de mensen die je thuis al dan niet mag ontvangen, kan je op deze website terecht.

 

Mijn huurcontract loopt af tijdens de coronacrisis, maar ik kan nog niet verhuizen. Wat nu?

Probeer met je verhuurder tot een akkoord te komen. Je kan vragen om een verlenging van de huurovereenkomst wegens buitengewone omstandigheden. Of de eigenaar kan je een tijdelijk verblijfsrecht in zijn woning geven zolang de strenge coronamaatregelen gelden. In beide gevallen betaal je dezelfde huur die je voordien betaalde.

 

Ik ben op zoek naar een nieuwe woning. Mag ik het pand bezoeken?

Als je een woning wil kopen of huren, mag je het pand gaan bekijken. Ook hier zijn de regels strikt:

  • - De afspraak gaat niet door als jij ziek bent of iemand uit je bubbel ziek is. Hetzelfde geldt voor de huidige bewoner(s) van het pand.
  • - Je mag de woning niet betreden zonder de verhuurder, verkoper of makelaar.
  • - Je schudt elkaar niet de hand en je houdt voldoende afstand tijdens het bezoek.
  • - Jullie dragen mondmaskers en raken niets aan in de woning.
  • - Slechts één persoon mag je vergezellen tijdens de bezichtiging.
  • - De woning moet ontsmet zijn tussen twee bezoeken.

 

Wat met mijn notariële akte?

Je mag in principe je notaris bezoeken voor de ondertekening van de akte, zolang je ook hier weer rekening houdt met alle geldende veiligheidsmaatregelen. Al kan je dat bezoek wel vermijden. Onlangs is er immers een wet goedgekeurd die toestaat om notariële akten met een digitale volmacht in orde te brengen.

Je afspraak verloopt dan via een videogesprek met alle partijen. Je identificeert je online met je ID-reader of de itsme-app en geeft een vertrouwenspersoon of medewerker van de notaris volmacht om het document te ondertekenen. Vraag je notaris om meer info over deze optie.

 

#StaySafe

Hopelijk geven deze antwoorden je al enige duidelijkheid. Houd in elk geval rekening met álle maatregelen die gelden op het moment van je verhuis. Check en dubbelcheck. Want je wil geen onnodige risico’s nemen. We wensen je veel geluk in je nieuwe stek!

 

Disclaimer: Deze tekst is geschreven op 1 maart 2021 en houdt enkel rekening met de maatregelen die toen van kracht waren

Coronavirus

Ook interessant voor jou