Coronavirus

Verhuizen in volle coronacrisis? Hier houd je best rekening mee!

08 apr. 2020 07:53

Verhuizen in volle coronacrisis? Hou hier rekening mee!

Voor heel wat mensen is verhuizen iets waar ze weken of zelfs maanden naar uitkijken. Een gloednieuwe plek om een nieuw verhaal te schrijven. Helaas is het vandaag door de coronacrisis niet zo eenvoudig om je verhuis te regelen. Met behulp van onderstaande FAQ’s weet je alvast wat kan en wat je even moet uitstellen. 

 

Verhuizen doe je meestal niet alleen. Je trommelt wat vrienden of familieleden op om de klus samen te klaren. Dat mag door de Covid-19-pandemie helaas niet. En zo zijn er nog heel wat andere dingen die nu niét kunnen. Om duidelijkheid te scheppen, hebben we hieronder speciaal voor jou de meest gestelde vragen rond “verhuizen in coronacrisis” beantwoord.

 

TIP: Maak zeker ook gebruik van deze gratis verhuischecklist. Hiermee maak je een persoonlijke en slimme verhuisplanning!

 

Mag ik verhuizen tijdens de coronacrisis?

Volgens de Vlaamse overheid is een dringende verhuizing een essentiële verplaatsing en dus toegelaten. Niet-noodzakelijke verhuizingen – bijvoorbeeld van Hotel Mama naar je eerste eigen stek – stel je beter een poosje uit.


Mogen vrienden of familieleden helpen?

Niet zoals dat in normale omstandigheden kan. Buiten je eigen gezinsleden mag er maximaal één persoon van buitenaf helpen. Bovendien ben je verplicht om voldoende afstand (minstens 1,5 meter) te houden. Een wasmachine van 60 centimeter dragen wordt op die manier moeilijk.


Mag ik een verhuisfirma inschakelen?

Ja, dat mag. Maar dan moet de verhuisfirma de volledige verhuis doen en mag jij zelf niet helpen. Let wel, heel wat verhuisbedrijven hebben de deuren intussen tijdelijk gesloten. Het is dus niet eenvoudig om last-minute nog een verhuispartner te vinden. Ook goed om te weten: sommige verhuisfirma’s vragen momenteel een risicopremie. Dat betekent dat je verhuis een stuk duurder wordt.


Mijn huurovereenkomst vervalt tijdens de periode waarin verstrengde maatregelen rond sociaal contact van kracht zijn. Moet ik de woning nu verlaten?

Probeer met je verhuurder tot een akkoord te komen. Je kunt een verlenging van de huurovereenkomst vragen wegens buitengewone omstandigheden. Als dat mogelijk is, blijft de eerder afgesproken huurprijs gelden.


Mag ik een housewarmingparty organiseren?

Nee, in geen enkel geval. De verstrengde overheidsmaatregelen - waaronder een samenscholingsverbod – gelden tot 19 april, met eventuele verlenging tot 3 mei. Als de politie je betrapt, krijgt iedere aanwezige een boete van 250 euro.


Ik ben dringend op zoek naar een nieuwe woning. Kan ik een pand bezichtigen?

Nee. De Nationale Veiligheidsraad verbiedt huisbezoeken van vastgoedmakelaars en bezichtigingen van woningen. Maar sommige verkopers geven blijk van innovatie door een virtueel bezoek of een videoconferentie te organiseren. Via deze nieuwe manier kun je je vanuit de zetel toch al een eerste beeld vormen van het vastgoed.

 

Wat met het ondertekenen van een notariële akte? 

Verplaatsingen naar de notaris zijn momenteel verboden. Een woning kopen of verkopen is daardoor bijna onmogelijk. Enkel dringende aktes worden nog ondertekend. Fednot, de Federatie van het Notariaat, vraagt om geplande afspraken uit te stellen. Sommige notarissen werken momenteel door via videoconferenties.


#StaySafe

Hopelijk biedt dit artikel een antwoord op al je vragen. We wensen je in ieder geval heel veel geluk in je nieuwe stek zodra de crisis onder controle is. Hou het intussen veilig en zorg goed voor jezelf en je familie.

Coronavirus

Ook interessant voor jou