Mijn energiecontract

Ga je verhuizen? Je energiecontracten ook!

13 apr. 2020

In de weken voor en na je verhuis kun je al eens bepaalde formaliteiten over het hoofd zien of uitstellen. De belangrijkste daarvan is je energiecontracten overdragen naar je nieuwe adres. Zonder elektriciteit of gas ook geen tv, warm water, licht, wifi of warm eten!

Het is essentieel om je energieleverancier op tijd op de hoogte te brengen van je verhuis (minstens 1 maand op voorhand).

Waarom moet je je leverancier op de hoogte brengen?

Als je je leverancier niet of te laat op de hoogte brengt, zou die je wel eens energieverbruik kunnen aanrekenen voor zowel je oude als je nieuwe woning. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Aangezien je contract dan ook niet in orde is, loop je het risico dat je energietoevoer na enkele weken wordt afgesloten.

Concreet: wie moet wat doen?

Nieuwe of oude bewoner: 

Je moet je huidige energieleverancier op de hoogte brengen om je contract in je oude woning te beëindigen en naar je nieuwe woning over te dragen.

Huurder of eigenaar:

Ben je huurder en staat je contract op jouw naam? Je moet je huidige energieleverancier op de hoogte brengen.

Staat het contract niet op jouw naam (bv. gemeenschappelijke teller van een mede-eigendom), dan moet je met de eigenaar of de syndicus de meterstand opnemen tijdens de plaatsbeschrijving bij vertrek.

Vergeet niet: als huurder heb je rechten, maar ook plichten. Wij hebben dit artikel speciaal voor jou opgesteld.

Wanneer je energieleverancier op de hoogte brengen?

Het is essentieel om je energieleverancier op tijd op de hoogte te brengen van je verhuis (minstens 1 maand op voorhand). Hoe vroeger je hem op de hoogte brengt, hoe gemakkelijker het zal zijn om je contract mee te verhuizen. Bij Luminus kun je ons zelfs 3 maanden op voorhand je verhuisdatum meedelen

Herinnering nodig? Maak je checklist aan en wij zorgen ervoor dat je een herinnering krijgt wanneer de deadline nadert.

Welke informatie moet je aan je leverancier doorgeven?

  • - De verhuis- en intrekdatum
  • - De opname van de meters en meterstand voor de oude en de nieuwe woning
  • - Gebruik bij de teruggave van de sleutels, in het bijzijn van de nieuwe en de oude bewoner, het energieovernamedocument. Opgelet, er bestaan twee versies: het gewone document voor elektriciteit en/of gas, en het document voor de productie van hernieuwbare energie. Dat laatste is bedoeld voor verbruikers die hun eigen elektriciteit opwekken (bv. zonnepanelen). Tip: bewaar een kopie om eventuele toekomstige betwistingen te voorkomen.
  • Als de eigenaar of de vertrekkende bewoner de meterstand al hebben opgenomen, aarzel dan niet om de meterstand op de meters na te gaan.
  • Vraag de oude bewoner of de netbeheerder van je gemeente om het meternummer en de EAN-code van je nieuwe woning.

Je leverancier kan dan voor je oude adres een afsluitfactuur opmaken en voor je nieuwe woning het huidige contract onder dezelfde voorwaarden laten doorlopen.

Hoe moet je in de praktijk te werk gaan? 

Ga naar je persoonlijke account, sectie “mijn leveranciers”. Wij verwijzen je door naar de pagina’s van je leverancier om slim en stressvrij te verhuizen.

Mijn energiecontract

Ook interessant voor jou