Verhuizen naar

Verhuizen naar Antwerpen: alles wat je moet weten

21 dec. 2020

Verhuizen naar een nieuwe stad als Antwerpen kan spannend, maar tegelijkertijd overweldigend zijn. Hoe begin je eraan, welke regels zijn er en wat kan je er allemaal doen? Wij helpen je daar een handje bij. Met dit kort, maar handig overzicht krijg je alvast een beeld van je (potentiële) nieuwe woonplaats. 

Met een bruisend uitgaansleven, heerlijke restaurants en tal van unieke winkels is het begrijpelijk waarom je naar dit historisch centrum wilt verhuizen.

Als je ‘Antwerpen’ hoort, denk je spontaan aan de gekende winkelstraat de Meir en Antwerpse handjes. Al heeft deze stad zoveel meer te bieden dan enkel dat. Met een bruisend uitgaansleven, heerlijke restaurants en tal van unieke winkels is het begrijpelijk waarom je naar dit historisch centrum wilt verhuizen.

Wat met mobiliteit?

Je kan je zeer makkelijk verplaatsen in Antwerpen met het openbaar vervoer, de fiets of zelfs te voet. Wat tegenwoordig helemaal in is, is de deelstep. Je download een app, zoekt een step op de kaart, scant en betaalt de step ter plaatse. Heb je een auto? Dan is het interessant om een parkeervergunning voor bewoners aan te vragen. Zo kan je gratis parkeren waar je woont. Toch handig!

Hoe milieuvriendelijk is Antwerpen?

Antwerpen is goed op weg een ‘ecocity’ te worden. Spaarzaam omspringen met energie, water en andere grondstoffen is er de norm. Elke inwoner, pendelaar en toerist kan zijn steentje bijdragen aan volgende generaties door duurzaam te bouwen, wonen en te leven. Meer info? Ga dan zeker een kijkje nemen in het EcoHuis.

Hoe is het gesteld met de algemene netheid?

In Antwerpen wordt zowel aan dag- als nachtophaling gedaan. Vraag zeker na aan de stadsloketten onder welke regeling jouw straat of district valt. Restafval, gft, pmd en papier en karton worden afzonderlijk opgehaald. Je kan kiezen of je het afval in afvalzakken doet of in plastic bakken. 
Good to know: in Antwerpen heb je een mobiel recyclagepunt. Dit is een afvalcontainer die op verschillende plaatsen doorheen het jaar in Antwerpen verschijnt. Hier kunnen kleine hoeveelheden afval worden gerecycleerd voor mensen die slecht te been zijn of geen auto hebben.

Het sociale leven

Musea en activiteiten
Naast het typisch shoppen op de Meir, de Antwerpse Zoo of het MAS (Museum aan de Stroom), zijn er nog tal van andere activiteiten. Een echte cultuurfreak? Ga dan eens naar het Rubenshuis, het kunstpark Middelheim of het FoMu (FotoMuseum). En voor de zoetekauwen is het Chocolade museum een must see.

A walk in the park
Na het opsnuiven van al die cultuur, doet het deugd om eens een frisse neus te halen. Een wandeling (of joggen, als je een echte sportieveling bent) aan de Schelde en in het Stadspark zorgt voor ontspanning. Maar in Antwerpen heb je nog meer groene parels waar tal van activiteiten plaatsvinden. Ga zeker eens Park Spoor Noord, Rivierenhof, Het Groene Kwartier en Te Boelaer park verkennen.

Koffie en lunch
Aan hippe koffie- en lunchadressen geen gebrek in de stad. Enkele favorieten zijn Tinsel, Mooy en Barchel. Enkel koffie cravings? Dan vind je heerlijke koffie bij Black & Yellow, Mirlo’s en Caffènation. Liever het aangename aan het nuttige koppelen? Ga werken in een co-workingspace. Je laptop, een tas koffie of thee en een creatieve sfeer. Dit kan bij Kornél en Coffeelabs. Vergeet zeker PAKT geen bezoekje te brengen. Deze site is een verborgen parel en huisvest 25 creatieve ondernemers: van een koffiebar en -branderij tot restaurants, van een Belgisch biercafé tot een fitness. 

Culinaire verwennerij
Als je jezelf culinair wilt verwennen, blijf je in Antwerpen niet op je honger zitten. Als je zin heb in een kleine hap, zit je perfect bij Frites Atelier en Hümm. Mag het iets uitgebreider? Dan is gezelligheid troef bij vaste waardes Felixpakhuis en brasserie Appelmans. Ga zeker ook Vietnamees proeven bij Bún of Japans bij Umami. Sluit de avond af met een cocktail bij Dogma of Cocktails At Nine.
 

Voor sommige dagdagelijkse activiteiten is er roet in het eten gegooid door corona. Eenmaal deze pandemie voorbij is, kan je met zekerheid alle bovenstaande adressen uitproberen. Bevraag op voorhand wat open is onder strikte maatregelen. Alsook hoe verhuizen in tijden van corona in zijn werking gaat in Antwerpen.

Eenmaal je verhuis naar Antwerpen vast staat, bekijk dan zeker onze handige verhuischecklist zodat je geen belangrijke stappen overslaat. En verken de buurt alvast op deze interactieve kaart. Kleir! 

Bronnen: Stad Antwerpen, Slim Verhuizen, Facebook, Feeling, ELLE, Tripadvisor

Verhuizen naar

Ook interessant voor jou