Verhuizen naar

Verhuizen naar Leuven: alles wat je moet weten

18 mrt. 2021

Verhuis je binnenkort naar Leuven? Dan heb je waarschijnlijk nog heel wat vragen, want je wil natuurlijk niets over het hoofd zien. No stress! Om het voor jou makkelijker te maken stelden wij een handig overzicht samen met de belangrijkste zaken die je moet weten over jouw nieuwe woonplaats. Zo ben je in no time een rasechte Leuvenaar. 

Leuven heeft cultureel genoeg te bieden

Leuven is dé Vlaamse studentenstad bij uitstek. De stad is klein maar gezellig, en telt zo’n 42.000 kotstudenten. Voor het bruisende stadsleven zit je hier dus absoluut goed. Maar Leuven is meer dan dat. Ook voor cultuur, culinaire lekkernijen en leuke shopadresjes is het the place to be. 

 

Je verplaatsen in Leuven 

Leuven is niet groot, wat het verplaatsen simpel maakt. Je kan alles makkelijk te voet doen of met de fiets. Die fiets moet je natuurlijk ergens kwijt, dat kan in één van de fietsenparkings in het centrum. Belangrijk: het centrum is autoluw, waardoor je in alle rust kan genieten van je wandeling of shopmoment. 

Mobipunten 

Neem je toch liever de auto? Nieuw zijn de mobipunten, waar je gebruik kan maken van een deelauto of deel(bak)fiets. Zo zijn er ondertussen al 7 punten verspreid over heel Leuven.

 

Hoe zit het met netheid? 

Leuven zet zich volop in om de stad proper te houden. Er wordt wekelijks afval opgehaald, en de inwoners scheiden hun afval (restafval, gft, pmd, papier). Via de app ‘Recycle’ krijg je direct een overzicht van de ophaalmomenten en het soort afval. 

Zwerfvuil gespot, of zie je iets wat jou stoort? Dan kan je dat makkelijk melden via de website van Leuven. 

 

Leuven & duurzaamheid 

Of Leuven een duurzame stad is? Absoluut! Ze doen er alles aan om een klimaatneutrale stad te worden. Die inzet werd in 2018 beloond met de European Green Leaf award, een erkenning voor duurzame inspanningen.

Hoe ze dat concreet willen bereiken? Door Leuvenaars aan te moedigen energiezuinig te wonen en renoveren, via duurzame straatverlichting, meer groen in ‘t stad, het hergebruiken van materialen… En sinds kort kan je in 13 stadsgebouwen zelfs gratis gekoeld water tappen. 

 

Wat valt er te beleven? 

Culinaire hotspots 

De Muntstraat en de Parijsstraat zijn dé culinaire straten van Leuven, maar je vindt ook heel wat verborgen parels in alle hoeken van de stad. We sommen onze favorieten voor je op. 

Lunch - en ontbijtadresjes

 • - Koffie & Staal - Dirk Boutslaan 12
 • - Nosh - Naamsestraat 14
 • - Dewerf -  Hogeschoolplein 5
 • - Lettuce - Tiensestraat 6
 • - Croque ‘n Roll - Tiensestraat 35

Fancy dineren

 • - Eed - Vaartstraat 14
 • - Tafelrond - Grote Markt 5
 • - Zarza - Bondgenotenlaan 92
 • - Taste - Naamsestraat 62

Hippe koffiebars

 • - Punto Caffè -  Brusselsestraat 33 & Leopold Vanderkelenstraat 17a
 • - Madmum - Tiensestraat 38
 • - Mont Café -  Alfons Smetsplein 1
 • - Barbóék - Schrijnmakersstraat 17

Leuven = bierstad 

Welkom naar de de langste toog van Europa

Wist je dat Leuven de stad met de langste toog van Europa wordt genoemd? Dat heeft de stad te danken aan de Oude Markt, waar je maar liefst 35 horecazaken vindt. Als je zin hebt in een kroegentocht, passeer dan zeker eens langs Ambiorix, In Den Engel, Café Belge en Het Moorinneken. Toch liever cocktails? Dan zit je bij Bar Nine, Barvista of De Prof goed. 

Voor sommige dagdagelijkse activiteiten is er roet in het eten gegooid door corona. Eenmaal deze pandemie voorbij is, kan je met zekerheid alle bovenstaande adressen uitproberen. Bevraag op voorhand wat open is onder strikte maatregelen. Alsook hoe verhuizen in tijden van corona in zijn werking gaat in Leuven.

Parken en natuurgebieden 

De natuur kan je opzoeken in het Sint-Donatuspark, het Sluispark, het Provinciedomein van Kessel-Lo, Tuin De Walque of het Janseniuspark. Sinds vorig jaar zijn de vijvers van Bellefroid toegankelijk voor het publiek, waar je heel wat vogels kan spotten. Breng zeker een bezoekje aan de Kruidtuin, dit is de oudste botanische tuin van België. 

 

Cultuur opsnuiven

Leuven heeft cultureel genoeg te bieden. Museum M is veruit het meest gekende museum, maar bezoek ook zeker Kunstencentrum STUK, het Museum voor Dierkunde en De Schatkamer van Sint-Pieter. Voor architectuurliefhebbers zijn er heel wat architecturale parels zoals het Stadhuis, de Schouwburg en het Groot Begijnhof. 

 

Winkelen in Leuven 

De Bondgenotenlaan en Diestsestraat kent iedereen, het zijn de twee grootste winkelstraten in ‘t stad. Daarnaast telt Leuven heel wat kleine straatjes waar het echt gezellig winkelen is. Voor de leukste boetieks moet je in de Mechelsestraat zijn, en in de Brusselstraat zit je dan weer goed voor een mix van exclusieve shops en ketens. 

 

Eenmaal je verhuis naar Leuven vast staat, bekijk dan zeker onze handige verhuischecklist zodat je geen belangrijke stappen overslaat. En verken de buurt alvast op deze interactieve kaart. Kleir! 

 

Bronnen: www.leuven.be, ecowerf.be - geschreven door Elien Voets van Littlelouvain

 

Verhuizen naar

Ook interessant voor jou