Verhuizen naar

Verhuizen naar Luik: alles wat je moet weten

28 dec. 2020

Verhuizen naar een nieuwe stad als Luik kan spannend, maar tegelijkertijd overweldigend zijn. Hoe begin je eraan, welke regels zijn er en wat kan je er allemaal doen? Wij helpen je daar een handje bij. Met dit kort, maar handig overzicht krijg je alvast een beeld van je (potentiële) nieuwe woonplaats.

Maak een prachtige wandeling in het Park van Boverie of het openluchtmuseum van Sart Tilman.

Een prachtig, historisch centrum met de geur van warme wafels en gehaktballen. Welkom in Luik! Bekend als de toeristische Waalse stad bij uitstek, maar niet de grootste. Het is een relatief kleine stad, maar niet minder gezellig. We verzamelden alvast wat praktische informatie en enkele leuke adressen.

Is verplaatsing makkelijk in de stad?

Zeker! Omdat de stad relatief klein is van grootte, is het makkelijk om te verplaatsen zonder auto. Er zijn genoeg alternatieven zoals de bus, fiets of elektrische step. Wat vooral aangemoedigd wordt, is om alles te voet te doen. 
Wist je dat… Luik het grootste voetgangersgebied heeft van het Waalse Gewest en de Euregio Maas-Rijn? Het was zelfs een van de eerste Europese steden die een voetgangersplan implementeerde.

Hoe belangrijk is netheid?  

Netheid wordt hoog in het vaandel gedragen in Luik. Ieder huishouden krijgt twee containers: eentje voor organisch afval en het ander voor algemeen. Deze worden wekelijks opgehaald en geledigd. Elke container is voorzien van een elektronische chip. Zo kan het aantal keren dat elke container wordt opgetild, het gewicht gemeten. Hoe minder je produceert, hoe minder je betaalt.

Luik roept haar inwoners op om de stad mee te verbeteren. Daarom creëerden ze de app ‘Plus Belle La Vie’. Hierin kan je heel snel een melding maken van een defecte lantaarnpaal, een fout in de weg of sluikstorten.

Is Luik milieuvriendelijk?

Zero waste & plastic, dat is waar de stad naar streeft. Natuurlijke hulpbronnen en energie besparen, minder plastic gebruiken en minder afval produceren. Ook is het gebruik van regenwatertanks aan het toenemen in huishoudens. Luik wilt haar bewoners en bezoekers milieubewuster maken.

Het sociaal leven

Groene Parken
Wat is er leuker dan een wandeling in de natuur? Het zorgt voor frisse lucht en kan je humeur enorm boosten. Maak een prachtige wandeling in het Park van Boverie of het openluchtmuseum van Sart Tilman. Ontdek de street art in het centrum of maak een fietstocht aan de Maas. Ook leuk om te weten: in Luik vind je enorm veel trappen. Ze spelen een belangrijke rol als verbindingen tussen verschillende wijken. Waag jij je aan de Trappen van Bueren?

Koffiepauze
Tijdens de hustle and bustle van de dag, kan een kop koffie of thee goed doen. Steun lokale ondernemers en ga je koffie buitenshuis halen. Als je van plan bent om toch gezellig iets te gaan drinken met een klein hapje, dan ben je aan het juiste adres bij Fragrances of Darius Café. In de mood voor een take-away? Dan kan je terecht bij Get Your Mug of Addict Coffee.

Cultuur opsnuiven
Verveling bestaat niet in Luik. Naast het shoppen in de Mediacité en de Wattitude, zijn er tal van museums, kathedralen en architectuur om te bewonderen. Het station is een architecturaal pareltje dat je zeker moet zien. En als je een kaarsje voor een vlotte verhuis wilt branden, kan je dat doen in de Sint Paulus kathedraal. Nog tips? Bezoek zeker museum La Boverie, het Archeoforum en het Curtius museum.

Hapje Tapje

Uit eten gaan met vrienden of een romantische date? Keuze genoeg in de stad. Naast de typische Luikse balletjes, biedt Luik andere culinaire hoogstandjes aan. Reserveer zeker eens bij Terra Terrea, Oggi bistroteca of La petite epicerie. Sluit de avond af met een cocktail bij Tiki B’Art of in Le volga.

Voor sommige dagdagelijkse activiteiten is er roet in het eten gegooid door corona. Eenmaal deze pandemie voorbij is, kan je met zekerheid alle bovenstaande adressen uitproberen. Bevraag op voorhand wat open is onder strikte maatregelen. Alsook hoe verhuizen in tijden van corona in zijn werking gaat in Luik.

Eenmaal je verhuis naar Luik vast staat, bekijk dan zeker onze handige verhuischecklist zodat je geen belangrijke stappen overslaat. En verken de buurt alvast op deze interactieve kaart. Et voilà! 

Bronnen: Stad Luik (stadwebsite), Marie Calaire, Facebook, Feeling

Verhuizen naar

Ook interessant voor jou